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Summary

A. Principles for pricing energy and capacity service from DG owners to
utilities

The group discussed various aspects of this service, including:

1. Do merchant power plants (e.g. no retail load and dispatchable) fit
into this proceeding?

The group appeared to agree that these DG facilities are outside the scope of this
proceeding. Since they are not native load customers, such plants would likely be exempt
wholesale generators (EWG) under federal regulations. See item 8 below for more
discussion about EWGs.

2. Is the utility required to buy the power?

The Department noted that the DG tariff would set out the price the utility must pay for
power if the DG owner wants to sell it under the terms of the tariff. As such, the utilities
would be required to buy the power.

The utilities also asked whether they should be required to buy the power even when they
don’t need it. The Department noted that the power the utility must buy right now is the
requirements under Public Utilities Regulatory Policy Act (PURPA) that is embodied in
Commission Rules Chapter 7835.0200.

3. If a utility is not required to buy the power, what principles should
apply?

There was discussion about the different kinds of pricing arrangements that can apply if
the utility is not required to purchase energy from the DG facility. For example, it was
suggested that the current “buyback” tariffs might be used to give DG customers more
information about when it the utility is purchasing power on the wholesale market and
may instead purchase power from customers on its system who own DG facilities and can
dispatch the power so it would be available to the utility in the same way as in the
wholesale market.

While not all arrangements were discussed, it was noted that DG owners and utilities
have the ability now to negotiate, and nothing in this proceeding is intended to prohibit
such negotiations and arrangements in the future.



4. If a utility is required to buy the power, what principles should apply
to the rates paid to DG owners?

In a previous meeting, the group had agreed on the following overall principle to be used
in discussions for setting rates for the power purchased from DG customers:

Rates should reflect the value of the distributed generation to the utility,
including any reasonable credits for emissions or for costs avoided on the
generation, transmission and/or distribution system.

The group also agree that “promoting DG” means removing barriers rather than requiring
other customers to subsidize DG.

In pricing the value of energy and capacity service from a DG facility to the utility for
any purchases the utility must make, the Department proposed the following principle:

Rates should reflect the costs the utility expects to avoid (including as
appropriate any purchases the utility avoids having to make in the
wholesale market to meet the needs of retail customers).

To the extent practical, those costs should reflect seasonal and peak/oft-
peak differences in costs.

There were differences of opinion on this issue among the DG owner participants, with
some participants wanting rates to reflect the value of energy in a broader wholesale
market and others wanting rates not to be differentiated by seasonal or peak/off-peak
differences in cost since they would prefer to have a steady stream of income for
financing purposes. Still other DG owners wanted to have the power they sold reflect the
changes in avoided costs at peak and off-peak periods.

The Department noted that use of the broader wholesale market would go beyond the
scope of this proceeding, which pertains to sale of DG energy to the utility rather than the
broader wholesale market. However, DG owners could still pursue exempt wholesale
generator (EWG) status at the federal level to obtain payment for their energy that
reflects the cost of energy on a broader wholesale.

5. What is “avoided cost”?

Several issues were raised about avoided cost. For example, it was noted that the value
of capacity during peak periods should be recognized as being more valuable than the
value of capacity at off-peak times. It was also noted that the value of energy should
reflect the changing cost of energy at peak and off-peak (seasonal and time-of-day) to the
extent practicable. Costs of getting information regarding when energy is delivered
becomes prohibitive at some point, but the better information available, the more efficient
the system becomes in terms of encouraging DG to produce power when it is more
valued in the utility’s system. At a minimum, prices paid should reflect differences in
summer and winter (seasonal) costs and, preferably, peak and off-peak period costs.



Avoided costs should include the costs of purchases the utility avoids making in the
wholesale market to serve retail customer’s needs.

6. Does “must buy” mean “must sell”?

The focus on this proceeding is on rates and services from utilities to DG owners. As
such, there is not a requirement that DG owners sell power to utilities. However, the
value of power from DG owners is greater when the utility can count on obtaining the
power for retail customers.

7. Does “must buy” mean the power is scheduled?

Power less than 2 MW would not be scheduled. Then, to the extent there are any
reliability concerns, there may need to be ancillary services.

8. Is net metering appropriate for larger sized DG facilities?

The group discussed whether it would be appropriate to extend the current net metering
provisions to larger DG customers (the current limit is 40 kW). It was pointed out,
however, that the utility does not avoid costs such as that for the distribution line and
other fixed charges that are included in the retail rate that is paid for DG production
exceeding the amount required for the DG customer’s needs. This discussion would
require a much larger analysis than allowed in the brief time for these workgroups.

9. Should the issues developed in this proceeding apply to sales by DG
owners to entities other than the electric utility of which they are a
customer?

As in the previous meeting, the issue was raised about whether this group is discussing
sales of power from distributed generators to the wholesale market in general (i.e. selling
power to entities other than the electric utility of which they are a customer.) The
Department again clarified that the scope of the work group, as indicated in the
Commission’s June 19, 2002 Order, is focused on two aspects of distributed generation:
utilities providing interconnection and backup services to DG customers, and utilities
buying power services from DG customers.

Since this issue has come up repeatedly in this and previous meetings, the Department
states the following: the scope of this workgroup does not extend to sales by DG owners
to the wholesale market in general. The appropriate venue for such sales is through
federal rules and regulations as an exempt wholesale generator. The focus of remaining
meetings for this workgroup will be on the numerous issues to be discussed regarding the
provision by utilities of interconnection and backup services to DG customers, and the
purchase by utilities of power services from DG customers.

B. Services Provided by Distributed Generators to Utilities

The group requested further details regarding the services provided by DG customers to
utilities. DG participants agreed to provide this information, which will assist in the
discussion about which credits would be reasonable under various circumstances.



C. Next Meeting

The Group set the next meeting for:

Wednesday, October 30, 9:30 to 12:30
Minnesota Department of Commerce (85 7™ Place East, Suite 500)



